top of page

Drikkevandet i København indeholder miljøfremmede stoffer

Opdateret: 26. mar.


Drikkevandet i ni hovedstadskommuner indeholder miljøfremmede stoffer

Historien om det rene danske grundvand tilhører fortiden, ifølge vanddirektøren hos Novafos.


Når du åbner for hanen og fylder et glas vand, kan du ikke nødvendigvis være sikker på, at det er rent, frisktappet grundvand, du får.


En betydelig del af vandet er nemlig påvirket af miljøfremmede stoffer, som ender i undergrunden fra blandt andet landbrug og industri.


For nylig blev det rapporteret af Danske Regioner, at hver anden drikkevandsboring i Danmark er forurenet.


Og problemet er endnu større i de ni hovedstadskommuner, som Novafos forsyner med vand. Det fortæller vicedirektøren og vandchefen, Bo Lindhardt.

- 90 procent af drikkevandet indeholder et eller flere miljøfremmede stoffer, siger han i DR's nyhedspodcast Tiden.


Flere og flere stoffer dukker op i vandet


I løbet af de seneste seks år har selskabet kunnet spore flere og flere miljøfremmede stoffer i drikkevandsboringerne.


Vandchefen forklarer, at selskabet oplevede et markant skifte i 2018.

- Her begyndte vi at måle for et stof, som viste sig at være to gange over grænseværdien på et af vores vandværker i Frederikssund.


De øgede fund af stoffer skyldes også, at man er begyndt at spore flere stoffer i grundvandet. Og fordi vandværkerne overvåger det så nøje, betyder det også, at man som forbruger ikke behøver at frygte at blive forgiftet, siger vandchefen.


- Jeg er frustreret og irriteret over, at vi ser så mange miljøfremmede stoffer, hvilket kræver, at vi skal foretage meget mere rensning, end vi hidtil har gjort, siger Bo Lindhardt.

- Vi skal ikke være bange som individer. Men vi skal have en teknologisk beredskab, så vi kan rense vandet, når det er nødvendigt. Og det får vi sandsynligvis inden for de næste par år, siger han.


Historien holder ikke længere vand


Så man behøver ikke at være bange for at drikke vandet direkte fra hanen. Og som samfund behøver vi heller ikke at acceptere at købe vand på flaske, som man gør i store dele af Sydeuropa. Det tør Bo Lindhardt godt love.

- Vi vil sikre, at indholdet af miljøfremmede stoffer er tilstrækkeligt lavt, til at det vand, I får fra hanen, er sundt og rent, siger han.


Men ikke desto mindre mener vandchefen, at vi godt kan glemme den gamle, romantiserede opfattelse af det rene grundvand i Danmark.


- Historien om det rene danske drikkevand er efter min mening fortid, siger han.


Kilde: Dr.dk27 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page