top of page

Frivillige aftaler flopper med landmænd

Opdateret: 27. mar.


Frivillige aftaler flopper med landmænd

Landmænd fortsætter med at sprøjte tæt ved drikkevandsboringer.


Der er kun indgået aftaler om sprøjtestop ved 10 procent af de berørte drikkevandsboringer.

Danskernes drikkevand bliver ikke fri for pesticider gennem frivillige aftaler mellem vandselskaber og landmænd, lyder det nu fra interesseorganisationen for de store vandselskaber, Danva.


Vandselskaber, vandværker og kommuner har de seneste år haft til opgave at indgå frivillige aftaler med landmænd om at stoppe med at sprøjte ved drikkevandsboringer.

Men processen med at indgå aftaler går langsomt.


Nye tal viser, at der i oktober var indgået aftaler om et sprøjtestop ved 315 boringer ud af 3.032, hvor kommunerne vurderer, at der er behov for sprøjtestop.

"Jeg tror ikke på, man kommer til at indgå ret mange flere," siger Carl-Emil Larsen, direktør for Danva.


I 2019 indgik et bredt flertal i Folketinget en aftale om beskyttelse af drikkevandet. Aftalen inkluderede et stop for brug af pesticider ved boringsnære beskyttelsesområder (BNBO) gennem frivillige aftaler med landmænd inden udgangen af 2022.

Da antallet af indgåede aftaler ved udgangen af 2022 kun udgjorde cirka fem procent, valgte miljøminister Magnus Heunicke (S) at forlænge fristen for frivillige aftaler frem til den 1. juli 2024.


Men ifølge Danva står denne dato nu og blinker i horisonten og sætter en stopper for nye aftaler, da vandselskaberne afventer et forbud gennem lovkrav.

"Det tror jeg spiller meget ind nu. For vi er meget tæt på den endelige afgørelse," siger Carl-Emil Larsen.


Når vandselskaberne laver de frivillige aftaler, skal de betales via forbrugernes vandregning. Men ifølge Danva er kompensationen så høj, at det ikke er forsvarligt over for forbrugerne.


"Vi må ikke betale for meget, så vandprisen bliver for høj," siger Carl-Emil Larsen.

Miljøminister Magnus Heunicke (S) siger, at han er meget utilfreds med, at der ikke er lavet flere frivillige aftaler.

"Den stilstand, vi har her, er dybt deprimerende. Det er ikke til at holde ud at se på, at vi har grundvand, der bliver udsat for sprøjtning, lige der hvor vi borer," siger Heunicke.


Kilde: Dr.dk


19 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page