top of page

Hvor meget påvirker gamle vandrør drikkevandet?

Opdateret: 17. apr.


Hvor gamle er dine vandrør?

Over hele Europa ser vi problemer med gamle vandrør. Mens mange blyrør er blevet udskiftet i EU i løbet af de sidste 50 år, er de erstattede jernrør over tid begyndt at akkumulere sediment som rust i vandforsyningslinjerne. Når disse jernrør korroderer og forfalder, kan rust og sygdomme trænge ind i systemet. De største problemer med gamle vandrør generelt er potentiel blyforurening i rør fra før 1990 of i vandrør efter 1990 kan korrosion kompromittere vandkvaliteten ved at introducere jern, sediment og andre forurenende stoffer i vandet. Derudover kan rustne rør skabe en miljømæssig grobund for vækst af skadelige bakterier, hvilket påvirker både smag og sikkerhed af vandforsyningen. Dette gælder for flertallet af vandrør i EU.


Asbest er en anden stor bekymring med vandrør fra før 1980. Selv i et rigt, modern land, som Danmark er der stadig 1100 kilometer vandrør der indeholder asbest i brug i 2024. I mange andre lande vil andelen af eternitrør med asbest være endnu højere. Gamle vandrør giver også gunstige betingelser for vækst af bakterier, svampe og andre mikroorganismer. Så selvom dit lokale vandværk skulle være et af de få, der har opgraderet til et moderne, højeffektivt filtreringssystem, skal vandet stadig rejse gennem milevis af gamle rør.

Drikkevandet der forlader vandværket kan i teorien være rent og sundt, men det ender med at løbe gennem rør der blev lagt under byens gader og huse for flere årtier siden, før det når dit glas.


I varmere perioder kan der også være en øget risiko for bakterievækst, hvilket kan føre til sygdomme som legionærsyge. Det samme gælder for vand der har stået stille i varmtvandsbeholdere til brusevand. Ophobningen af rust, sediment og andre materialer i rørene kan også påvirke vandets smag og lugt og gøre det ubehageligt at drikke.


Ifølge en rapport fra den spanske nationale sammenslutning af vandforsynings- og sanitetsvirksomheder (AEAS) er den gennemsnitlige alder for Spaniens vandforsyningsnet over 40 år. Rapporten indikerer også, at der er betydelige infrastrukturmangler i mange områder i Spanien, herunder lækager, utilstrækkeligt vandtryk og forældede rør. For at forbedre vandkvaliteten og -forsyningen arbejdes der på at modernisere og opgradere Spaniens vandforsyningsinfrastruktur. Der er en indsats for at erstatte de gamle rør med mere moderne plastikrør, hvilket vil løse mange af problemerne med gamle rør. Men denne proces tager tid og er økonomisk krævende. En fuldstændig opgradering af vandrørene i hele EU vil tage årtier. Ironisk nok kan mikroorganismer også vise sig at blive et endnu større problem i fremtiden. Plastik vil altid afgive små mængder organisk materiale (rester af monomerer og tilsætningsstoffer), som bakterier kan leve af.


I hele EU behandles vand forskelligt. I Danmark filtreres grundvand normalt med et sandfilter, i Spanien tilsættes klor, og i Frankrig anvendes ofte membranfiltrering samt klor. Uanset behandlingsmetoden skal vandet gennem kilometervis af lignende rørsystemer, før det når dit glas. At filtrere dit vand i dag er en billig og yderst effektiv måde at sikre rent og sundt drikkevand i dit hjem. Mens det er en mulighed at købe flaskevand, er det ikke en bæredygtig eller ansvarlig løsning, især med tanke på de enorme mængder plastikflasker der forventes at blive solgt på verdensplan i 2024, hvor kun en lille del bliver genbrugt forsvarligt og effektivt.


Der er mange vandfilterløsninger på markedet i dag til hjemmebrug. Du kan finde basale løsninger som kande- og små filtre til montering på vandhanen, der kan fjerne visse problemer. Der er også mange dyre løsninger, der lover mere, end de kan levere. Markedet for vandfilterløsninger kan være forvirrende, og det kan være svært at vide, hvad der virker, og hvad der er nonsens. Når det kommer til effektiv filtrering af bly, rust, tungmetaller, klor, klorbiprodukter, PFAS, pesticider, mikroplast og andre forurenende stoffer fra gamle rør, er der to veludforskede og afprøvede løsninger: omvendt osmose og kokosbaseret aktiv kulfilter. Vi anbefaler sidstnævnte, men ikke uden grund. Omvendt osmose er en mere kompleks installation med højere vedligeholdelsesbehov, højere pris og driftsomkostninger. Desuden filtrerer omvendt osmose alle naturlige mineraler ud af vandet, og op til 8 liter vand går tabt for at skabe 1 liter filtreret vand. Omvendt osmose optager desuden væsentlig mere plads under vasken. Af disse grunde tilbyder vi kun den mere bæredygtige løsning, der ikke spilder vand, ikke kræver strøm, er billigere og lettere at vedligeholde og fylder mindre. Kokosbaseret aktiv kulfilter er desuden fuldstændig klimaneutralt, da kokos er en bæredygtig råmaterialekilde.
172 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page