top of page

Ny undersøgelse afslører forbindelse mellem PFAS og øget kardiovaskulær dødelighed


Ny undersøgelse afslører forbindelse mellem PFAS og øget kardiovaskulær dødelighed

I en banebrydende undersøgelse udførte forskere en sammenlignende analyse mellem personer, der indtog forurenet vand i Veneto, Italien, og deres upåvirkede naboer. Dette markerede første gang, en sådan undersøgelse formelt etablerede en forbindelse mellem eksponering for farlige PFAS-forbindelser og en øget risiko for død som følge af hjerte-kar-sygdomme, hvilket rejser betydelige bekymringer om den omfattende anvendelse af disse omstridte kemikalier.


Forskningsresultaterne bærer særlig vægt på grund af den iboende vanskelighed ved at etablere en direkte forbindelse mellem kemisk eksponering og dødelighed. Imidlertid var forskerne i stand til at bekræfte sammenhængen ved at undersøge dødsregistreringer fra Veneto, en region hvor beboerne gennemgik langvarig eksponering for PFAS-forurenet vand - kaldet "evighedskemikalier".


Analysen indikerede ikke kun en øget risiko for kardiovaskulær dødelighed, men antydede også forhøjede risici for flere kræftformer, selvom sidstnævnte ikke kunne bindes endeligt til PFAS på grund af forvirrende faktorer.


Førsteforfatter Annibale Biggeri understregede betydningen af deres opdagelse og udtalte: "Dette er første gang, nogen har fundet stærke beviser på en sammenhæng mellem PFAS-eksponering og kardiovaskulær dødelighed."


PFAS, en gruppe på 15.000 kemikalier, der anvendes i forskellige industrier på grund af deres vand-, plet- og varmebestandige egenskaber, er blevet forbundet med en række alvorlige helbredsproblemer, herunder kræft, nyreproblemer, medfødte misdannelser og nedsat immunfunktion.


Forureningen af Venetos drikkevand, stammende fra en PFAS-produktionsfacilitet, der var i drift fra 1985 til 2018, førte til en bekymrende stigning i dødsraterne, med omkring 4.000 overskydende dødsfald registreret i denne periode.


En afgørende del af undersøgelsen var evnen til at kontrastere sundhedsresultaterne for personer, der blev forsynet med forurenet vand, mod dem fra upåvirkede områder, hvilket kastede lys over de skadelige virkninger af PFAS-eksponering.


Mekanismen, hvormed PFAS forværrer kardiovaskulære risici, involverer primært den vedvarende stigning i kolesterolniveauer, drevet af hormonelle forstyrrelser, der forhindrer kroppens evne til at regulere opbygningen af ​​plaque i arterierne.

Desuden mistænker forskerne, at den dybe psykologiske stress, forårsaget af miljøkatastrofen i Veneto, yderligere kan forværre cirkulatoriske lidelser, herunder posttraumatisk stresslidelse.


Beviset på en stigning i tilfælde af nyrekræft, sammen med sporadiske tilfælde af testikelkræft, understregede de bredere sundhedsmæssige implikationer af PFAS-forurening. Især tidligere eksponeringer var korreleret med højere dødsrater, med undtagelser observeret blandt kvinder, der fødte flere børn.

Den generationsoverførsel af disse kemikalier, fremhævet af beboerens Laura Facciolos vidnesbyrd, understreger den presserende nødvendighed af regulerende foranstaltninger for at begrænse brugen af ​​PFAS og rette de uretfærdigheder, der er forårsaget af miljøkatastrofer.


Facciolo beklagede manglen på samtykke i lyset af en så udbredt forurening og sammenlignede den berørte befolkning med uvidende forsøgspersoner i et stort eksperiment. Hendes følelse understreger behovet for at tackle PFAS-forurening og dens vedvarende konsekvenser for folkesundheden og miljøretfærdighed.


12 visninger0 kommentarer

Komentarze


bottom of page