I Danmark står vi overfor store udfordringer med vores grundvand og den romantiske forestilling om at det sunde og rene drikkevand kan hentes direkte op fra den danske undergrund, hører sig desværre til i en tid hvor posten blev omdelt i en Renault 4 og posten havde tid til en sludder over en kop kaffe.
Gennem årtier har man tilladt brug af mange typer herbicider og pesticider på de danske marker samt PFAS indeholdende kemikalier i industrien, og andre steder, hvilket med tiden, desværre, har fundet vej ned gennem jordlagene og nu har forurenet vores grundvand. Generelt har der ikke været fokus på det potentielt fremtidige problem man var ved at skabe gennem de sidste 50 år, hvilket skyldtes både uvidenhed, politisk modvilje, interesseorganisationer, industri og landbrug m.v. hvor fokus har været på økonomisk vækst og de potentielle konsekvenser er blevet ignoreret og fortiet.
I dag må man bare forholde sig til de udfordringer vi nu står overfor, være realistiske omkring problemets omfang og både myndigheder, private og vandværker må handle derefter.
I Hedehusene vest for København, har Hedehusene Østre Vandværk startet et pilotprojekt med brug af kokosbaseret aktivt granuleret kul til filtrering af deres drikkevand. i 2021 sænkede Miljøstyrelsen grænsen for hvor meget PFAS der må være i drikkevandet, hvilket betød Hedehusene Østre Vandværk ikke længere kunne levere drikkevand til deres kunder fra deres egne boringer. PFAS har været at finde i deres drikkevand længe, men nu var grænseværdierne kommet ned på et niveau hvor de ikke længere måtte sende vand ud til deres kunder. De måtte derfor importere vand fra andre boringer der endnu ikke havde overskredet PFAS grænseværdierne, hvilket til gengæld betød der ikke var økonomi til at vedligeholde og opdatere de efterhånden gamle vandrør.
Løsningen blev et pilotforsøg med brug af kokosbaseret aktivt granuleret kul til filtrering af vandværkets drikkevand mod PFAS. Forsøget har gjort at andelen af PFAS i drikkevandet er kommet under de af Miljøstyrelsen fastsatte grænseværdier og de nu igen kan leveres vand til deres kunder. Desværre betyder det også at prisen for vandet er blevet hævet, da etablering af den type filtreringsanlæg på den størrelse, er en bekostelig affære. Projektet har dog vist hvor effektivt kokosbaseret aktiv kul er i filtrering af drikkevand.
kokosbaseret aktivt kul kan, udover at sænke indholdet af PFAS betragteligt, filtrere ud mere end 100 andre urenheder, herunder naturligvis også herbicider og pesticider. Skal man dog benytte kokosbaseret aktivt kul i stor skala, som på Hedehusene Østre Vandværk, er det kun muligt at bruge det i granuleret form. Granuleret aktivt kul er løse stykker af kul der suger urenhederne til sig og disse sætter sig på kullet. Denne form for filtrering er ganske effektiv, men har dog kun en filtreringsevne på ca. 10% af tilsvarende kokosbaseret aktiv kulfiltrering i blok form. Kulblokfiltrering er sammenpresset aktivt kul hvor overfladet arealet er mangedoblet. Alene 4 gram sammenpresset aktivt kul svarer til overfladearealet af en fodboldbane som vandet skal passere.
Derfor tilbyder vi hos Holmblad Vand heller ikke granuleret aktivt kul som en filterløsning og tilbyder kun kokosbaseret aktiv kulfiltrering i den mere effektive blok udgave. Til privat brug og mindre industrielle/ professionelle setups er denne form for filtrering klart at foretrække og giver en lang række fordele, både overfor granuleret kul, men også i sammenligning med andre typer af filtrering. Læs mere om kokosbaseret vandfiltrering her: https://www.holmbladvand.com/post/kokosbaseret-vandfiltrering
Comments