top of page

Hvad er PFAS og hvad kan du gøre?

Opdateret: 23. feb.


Hvad er PFAS og hvad kan du gøre?

Hvad er PFAS?


Per- og polyfluoralkylstoffer (PFAS) er en gruppe syntetiske kemikalier der bruges i en lang række forbruger- og industriprodukter, herunder non-stick køkkengrej, pletbestandige belægninger og brandslukningsskum. PFAS er kendt for deres evne til at modstå varme, vand og olie hvilket gør dem nyttige i mange applikationer. Men de er også meget modstandsdygtige over for nedbrydning og kan ophobes i miljøet og i menneskekroppen over tid. Dette har ført til bekymringer om deres potentielle sundhedseffekter, herunder kræft og andre sundhedsproblemer.


PFAS blev først udviklet i 1940'erne og 1950'erne, og de har været meget brugt i en række produkter siden da. Den første PFAS der blev produceret kommercielt var perfluoroctansyre (PFOA), som blev brugt i produktionen af DuPonts non-stick belægninger af mærket Teflon. I de følgende årtier blev mange andre PFAS udviklet og brugt i en lang række applikationer. I de senere år har bekymringer over de potentielle sundhedseffekter af PFAS ført til øget reguleringskontrol og bestræbelser på at udfase deres anvendelse i visse produkter.


En nylig rapport fra Det Europæiske Miljøagentur (EEA) viste at PFAS-forurening er udbredt i hele Europa, med høje niveauer af disse kemikalier påvist i mange vandkilder. Rapporten fremhævede også at de nuværende reguleringsforanstaltninger er utilstrækkelige til at beskytte folkesundheden mod farerne ved PFAS.


EEA-rapporten afslører at PFAS er til stede i drikkevandskilder i mange europæiske lande, herunder Belgien, Danmark, Tyskland, Italien, Holland, Norge og Spanien. Nogle af disse lande har rapporteret niveauer af PFAS der overstiger den tilladte tærskel som anbefales af Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA). EFSA anbefaler et sikkert niveau på 0,1 mikrogram per liter for summen af seks PFAS-forbindelser.


Danmark er i front når det kommer til undersøgelse af PFAS og er i øjeblikket i gang med en lang række tests rundt om i landet for at fastslå hvor udbredt PFAS er. Indtil videre er resultatet af Miljø- og Fødevareministeriets undersøgelse at PFAS er meget udbredt og endda har forurenet grundvandet, hvorfra Danmark får sit drikkevand. Undersøgelsen analyserede vandkvaliteten af 260 drikkevandskilder i Danmark og fandt at PFAS var til stede i 99 % af de udtagne prøver. I nogle af prøverne var niveauet af PFAS 1900 gange over det tilladte niveau. Endvidere blev der fundet PFAS i regnvand, græsarealer til dyr, vandløb mm.


Sundhedsrisici forbundet med pfas i drikkevand


Eksponering for PFAS er blevet forbundet med en række sundhedsproblemer, herunder:


Kræft: Nogle undersøgelser har fundet ud af at eksponering for visse typer PFAS kan øge risikoen for nyre- og testikelkræft, såvel som andre typer kræft.


Skader på immunsystemet: Eksponering for PFAS kan svække immunsystemet hvilket gør det sværere for kroppen at bekæmpe infektioner.


Reproduktions- og udviklingsproblemer: PFAS-eksponering er blevet forbundet med en række reproduktive og udviklingsmæssige problemer herunder nedsat fertilitet, lav fødselsvægt og udviklingsforsinkelser.


Skjoldbruskkirtelproblemer: Eksponering for visse typer PFAS kan forstyrre skjoldbruskkirtelfunktionen hvilket potentielt kan forårsage skjoldbruskkirtelsygdom og andre sundhedsproblemer.


Leverskade: Eksponering for høje niveauer af PFAS kan beskadige leveren hvilket potentielt kan føre til leversygdomme og andre sundhedsproblemer.


Neurologiske problemer: Nogle undersøgelser har antydet at eksponering for PFAS kan være forbundet med neurologiske problemer, såsom udviklingsforsinkelser og ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder).


Vægt: Nylige undersøgelser fra USA og Danmark viser også at PFAS har indflydelse på evnen til at tabe sig.


hvordan man undgår pfas


PFAS er svært at undgå fuldstændigt da det allerede er en del af enhver person på planeten. Eksponering gennem årene har gjort det uundgåeligt at blive udsat for en vis grad af PFAS og du har højst sandsynligt tilberedt hundredvis af måltider på en stegepande med PFAS gennem årene.


Det er dog vigtigt at begynde at reducere mængden af PFAS i din krop og der er heldigvis en række ting du selv kan gøre.

Først og fremmest skal du skifte alt køkkengrej der indeholder PFAS såsom gryder, pander o.s.v. Der er heldigvis mange PFAS-frie muligheder på markedet. Tjek alle dine personlige plejeprodukter der indeholder PFAS. Du kan nemt finde en liste over produkter/ ingredienser der indeholder PFAS online eller downloade en app der scanner stregkoden på dine produkter og fortæller dig om de indeholder PFAS-materialer. Undgå tøj der indeholder PFAS, undgå pletbestandige belægninger samt spray til møbler m.v. og reducer om muligt dit indtag af kød fra dyr udsat for PFAS. Derudover bør du filtrere dit drikkevand. PFAS findes i vandkilder i mange lande og i mængder der er meget højere end de acceptable grænser. I Danmark er der fundet drikkevandsprøver 1900 gange over den tilladte sikkerhedsgrænse. Hvis du dyrker dine egne grøntsager bør du også filtrere vandet der bruges til at vande dine grøntsager, og bør kun dyrke dine grøntsager i et drivhus da PFAS også har vist sig at være i regnvand.


Læs de seneste artikler vedrørende PFAS her:Miljøstyrelsen:
51 visninger0 kommentarer

Comentarios


bottom of page