top of page
Holmblad Water

Bliver PFAS taget alvorligt af regeringen?

Opdateret: 21. okt.


Tager regeringen PFAS alvorligt?

I de senere år er problemet med PFAS-forurening i drikkevandet blevet mere synligt i Danmark. Det er nu konstateret PFAS niveauer flere tusinde gange over de fastsatte grænseværdier i flere vandboringer fordelt rundt i landet.


Det er derfor afgørende at begrænse tilstedeværelsen af disse kemikalier i både vores miljø og drikkevand. Desværre har den danske regering indtil videre ikke vist tilstrækkelig vilje til at afsætte de nødvendige økonomiske midler til at håndtere problemet med PFAS i drikkevandet. "De nuværende initiativer er ikke tilstrækkelige til at beskytte drikkevandet mod disse farlige kemikalier," udtaler Susan Münster, direktør i Danske Vandværker.


I en nylig artikel på danskevv.dk opfordrer Danske Vandværker regeringen til at hæve ambitionerne for beskyttelsen af drikkevandet i finansloven. Ifølge artiklen er der behov for en mere målrettet indsats mod PFAS-forurening.


Desværre har regeringen hidtil vist modvilje mod at tage fat på problemet med PFAS i Danmark. Selvom der er blevet indført visse foranstaltninger, såsom en midlertidig grænseværdi for PFAS i drikkevandet, er disse ikke tilstrækkelige til at beskytte folkesundheden på længere sigt.


Der er behov for mere omfattende og langsigtede lovgivningsmæssige tiltag for at tackle problemet. I den seneste finanslov er der blevet afsat 10 millioner kroner til at gennemføre et eller flere demonstrationsprojekter til oprensning af forurenet jord. Ud over disse midler, som samlet udgør 18 millioner kroner til PFAS-indsatser over de kommende år, er det svært at få øje på regeringens erklærede ambitioner for drikkevandet i fordelingen af de offentlige midler.

Der er nemlig kun afsat beskedne 35,5 millioner kroner til nye klima- og miljøinitiativer. Regeringsgrundlaget gav ellers et klart løfte om, at vi skulle gøre alt, hvad der var nødvendigt for at håndtere udfordringerne med vores grundvand.


Det er også værd at bemærke, at der er bekymring for, om Danmark vil kunne opfylde de nye EU-retningslinjer for PFAS i drikkevand, som træder i kraft i 2023. Hvis Danmark ikke lever op til disse, vil det yderligere understrege regeringens manglende handlekraft i forhold til problemet.


Det er vigtigt at huske, at PFAS-forurening ikke kun er et problem i Danmark, men et globalt problem. Der er behov for en koordineret international indsats for at håndtere problemet og beskytte folkesundheden på tværs af landegrænser. Men det starter med, at den danske regering påtager sig ansvaret og handler nu for at beskytte borgernes drikkevand og sundhed.


44 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

コメント


bottom of page