top of page

Giftige plastik kemikalier findes i tusindvis, og de fleste er uregulerede

Opdateret: 21. mar.At leve med plastik kan virke bekvemt, men plastik og dets kemiske komponenter anerkendes i stigende grad for de risici, de udgør for både vores sundhed og miljøet. Når nye plastik kemikalier oversvømmer markedet, bliver det sværere for myndighederne at forstå det fulde omfang af problemet.


En nylig rapport, PlastChem Rapporten, har afsløret en bekymrende realitet: Der eksisterer hele 16.000 plastik kemikalier, hvoraf over 4.200 betragtes som meget farlige. Kun en brøkdel af disse kemikalier er reguleret globalt, hvilket efterlader mange potentielt skadelige stoffer uovervåget. "Kun 980 af disse meget farlige kemikalier er blevet reguleret af agenturer på verdensplan, hvilket efterlader os med over 3.000 kemikalier, der er uregulerede - og det er kun de kendte kemikalier," sagde Martin Wagner, førsteforfatter og projektleder for PlastChem Rapporten, udgivet torsdag.


Disse uregulerede kemikalier vækker alvorlige bekymringer om sikkerheden ved vores drikkevand og dets indvirkning på menneskers sundhed. Martin Wagner, hovedforfatteren af rapporten, understreger, at vi stadig er i mørke om de risici, mange af disse kemikalier udgør.


Desuden bliver kemikalier som ftalater og flammehæmmere ikke kun i miljøet, men akkumuleres også i vores kroppe over tid, hvilket potentielt kan føre til en række sundhedsproblemer, herunder fedme, kræft og medfødte misdannelser.


Ud over toksicitet karakteriserede rapporten kemikalier af interesse ud fra, hvor længe de blev i miljøet eller kroppen, sagde Wagner. "De kemikalier af interesse, vi identificerede, er også vedvarende, idet de ikke let nedbrydes i miljøet; de er bioakkumulerende, hvilket betyder, at de opbygges i kroppen over tid, og er mobile, hvilket betyder, at de spredes let i drikkevand eller i det akvatiske miljø," tilføjede han.


Kritikere hævder, at de nuværende regler er utilstrækkelige, hvilket tillader industrierne at løbe fra ansvaret. Rapporten foreslår at gruppere lignende kemikalier for mere effektiv regulering, men selv da forbliver en betydelig mængde potentielt skadelige stoffer ubehandlet.


Måske mest bekymrende er manglen på detaljerede oplysninger om faren i størstedelen af de 16.000 kemikalier. Denne videnskløft efterlader myndigheder og offentligheden i mørke om de potentielle risici for vores drikkevand, sundhed, dyreliv og økosystemer.


I essens kræver de skjulte farer, som plastik udgør for vores drikkevand og generelle velvære, øjeblikkelig opmærksomhed og handling fra myndigheder og beslutningstagere. "Denne rapport er længe ventet. Mennesker udsættes for disse kemikalier dagligt, hvilket fremhæver et kritisk problem, hvor langt de fleste aldrig er blevet underkastet en fare- eller sikkerhedsvurdering," sagde Tasha Stoiber, en seniorforsker ved the Environmental Working Group, en miljø- og sundhedsorganisation.


Læs hele artiklen på CNN.com15 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page