Kilometer af rør, der transporterer drikkevand til danske forbrugere, er lavet af eternit, der indeholder asbest.
Selvom asbestprodukter har været forbudt i EU i næsten 20 år, løber en betydelig del af vores drikkevand stadig gennem de gamle eternitvandrør, der indeholder asbest.
De 75 største vandforsyningsselskaber i Danmark har stadig godt 1100 kilometer aktive eternitvandrør tilsammen.
Bekymringen om sundhedsrisikoen er blevet fremhævet i en undersøgelse, der advarer om spredningen af de gamle eternitvandrør på tværs af Europa. Den amerikanske professor Arthur Frank fra Drexel University i Philadelphia advarer nu mod at undervurdere denne risiko.
Ifølge ham har det været kendt i årtier, at asbestfibre også kan være skadelige for sundheden, når de indtages, og kan øge risikoen for mave-, tarm- og spiserørskræft.
Den danske ekspert Jakob Hjorth Bønløkke, Cheflæge og forskningsansvarlig ved Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling på Aalborg Universitetshospital, bakker op om denne bekymring.
Han er enig med sin amerikanske kollega i, at det er bedre at være på den sikre side og fjerne vandrørene i stedet for at vente.
Selvom det er kendt, at asbestfibre er kræftfremkaldende ved indånding, og der er strenge krav i arbejdsmiljøloven til, hvordan materialet skal håndteres og deponeres, er der ingen bekymring hos de danske myndigheder for, om der er asbestfibre i drikkevandet fra de gamle eternitrør. Der foretages ikke - og har aldrig været foretaget - officielle tests af det danske drikkevand for asbestfibre.
Det bekræfter Miljøstyrelsen i et svar til TV2 Nord. Situationen er anderledes i Italien og USA, hvor der jævnligt testes for asbestfibre. I USA er der også grænseværdier for, hvor mange fibre der må være per liter vand.
Kommunen med flest gamle vandrør er Aalborg, hvor cirka 150 kilometer vandrør består af eternit. Det udgør cirka 20 procent af Aalborg Forsynings ledningsnet.
Men Birthe Dilling Berg, vand- og spildevandschef i Aalborg Forsyning, er ikke bekymret for drikkevandskvaliteten.
Hun påpeger, at Miljøstyrelsen fastsætter retningslinjerne for vores vandforsyning, og vi følger dem nøje med de nuværende grænseværdier.
Hun påpeger også, at eternitledningerne løbende udskiftes. Men hvis Aalborg Forsyning skulle teste for asbestfibre i drikkevandet, ville det kræve ny lovgivning på området.
Og krav og grænseværdier skal fastsættes, hvilket Miljøstyrelsen ikke har fundet nødvendigt.
Hun er heller ikke bekymret for, om eternitvandrørene kan afgive asbestfibre til drikkevandet.
-I Aalborg-området har vi meget kalkholdigt vand, hvilket betyder, at når vi åbner eternitvandrørene, og der er et brud, kan vi se, at der er kalk indvendigt i rørene, hvilket fungerer som en beskyttelse, så der ikke er direkte kontakt mellem vandet og selve eternitvandrøret.
Kilde: TV2.dk
Comments