top of page

PFAS kan have betydelige negative virkninger på kvinders fertilitet

Opdateret: 23. feb.


PFAS kan have betydelige negative virkninger på kvinders fertilitet

PFAS kan have betydelige negative virkninger på kvinders fertilitet. Ny forskning viser, at kvinder med forhøjede niveauer af PFAS i blodet oplever en reduktion på op til 40 procent i deres frugtbarhed. Sundhedsstyrelsen er dog tilbageholdende med at give nye retningslinjer.


PFAS-kemikalierne, der er kendt som "evighedskemikalier", findes overalt i miljøet - fra drikkevand og nedbør til dyr, jord og planter. Dette er dårlige nyheder for kvinder, der ønsker at blive gravide, da flere undersøgelser har vist, at PFAS-kemikalierne kan være forbundet med nedsat fertilitet. Den seneste undersøgelse, der blev offentliggjort i det internationale tidsskrift Science of the Total Environment, dokumenterer en markant nedsættelse af fertiliteten hos kvinder som følge af disse stoffer.


Forskerne undersøgte data fra 382 kvinder i den fødedygtige alder fra Singapore, der forsøgte at blive gravide. De analyserede tre faktorer: sandsynligheden for at blive gravid, hvor lang tid det tog at blive gravid og sandsynligheden for at føde et levende barn.


Resultaterne viste, at kvinder med forhøjede niveauer af PFAS i blodet i gennemsnit havde en 40 procent lavere chance for at blive gravide inden for et år. "Dania Valvi, lektor ved Icahn School of Medicine i New York og en af forskerne bag studiet, udtaler: "Vores undersøgelse viser, at eksponering for PFAS kan reducere fertiliteten hos generelt sunde kvinder, der forsøger at blive gravide naturligt."


Verdenssundhedsorganisationen WHO har for nylig konkluderet, at en betydelig del af verdens befolkning oplever nedsat fertilitet, hvilket gør resultaterne fra denne undersøgelse yderst bekymrende. Den udbredte eksponering for PFAS og andre hormonforstyrrende kemikalier kan svække det kvindelige reproduktionssystem og bidrage til denne fertilitetspandemi.


Statens Institut for Folkesundhed bekræfter, at de nye fund understøtter den eksisterende viden på området. Adjunkt Amalie Timmermann fra Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet udtaler: "Jo højere niveau af PFAS kvinderne havde i blodet, desto lavere var deres fertilitet. PFAS er hormonforstyrrende, og vi ved, at det har en række andre sundhedsskadelige virkninger. Denne undersøgelse er endnu en indikation af, at vi skal være opmærksomme på de negative virkninger af disse stoffer."


Professor Tina Kold Jensen, der specialiserer sig i miljømedicin ved Syddansk Universitet, er enig og mener, at PFAS er en alvorlig bekymring. Hun påpeger, at hendes eget studie har vist en sammenhæng mellem PFAS-niveauer i blodet hos gravide kvinder og risikoen for spontane aborter.


Selvom det kan være svært at undgå PFAS fuldstændigt, kan der træffes foranstaltninger for at reducere eksponeringen. Det anbefales at erstatte køkkengrej, der indeholder PFAS, med alternative produkter uden disse kemikalier. Det er også vigtigt at kontrollere personlige plejeprodukter for PFAS-indhold og undgå tøj og belægninger, der er behandlet med pletbestandige midler indeholdende PFAS. Hvis det er muligt, bør indtaget af kød fra dyr udsat for PFAS reduceres. Filtrering af drikkevand er også afgørende, da PFAS findes i mange vandkilder i mængder langt over de acceptable grænser. Effektiv filtrering kan opnås ved brug af enten et omvendt osmosesystem eller et kokosbaseret aktivt kulblokfilter. Hvis man dyrker egne grøntsager, bør vandet, der anvendes til vanding, også filtreres, og det anbefales at dyrke grøntsagerne i et drivhus for at undgå regnvand, der kan indeholde PFAS.


Selvom det er en udfordring at reducere eksponeringen for PFAS, kan disse foranstaltninger bidrage til at mindske risikoen for negative sundhedseffekter og beskytte fertiliteten hos kvinder.


Kilde: TV2 Denmark


14 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page