top of page

Stigende bekymringer over forhøjede PFAS-niveauer i den globale vandforsyning


Stigende bekymringer over forhøjede PFAS-niveauer i den globale vandforsyning

Forskere fra University of New South Wales indikerer, at den fremtidige påvirkning af PFAS i miljøet muligvis bliver undervurderet. Nylige undersøgelser tyder på, at PFAS overstiger drikkevandsstandarderne i globale vandkilder.


I en international forskningsindsats, offentliggjort i Nature Geoscience, evaluerede holdet PFAS-forureningsniveauer i overflade- og grundvand over hele verden og afslørede, at en betydelig del af de globale vandkilder overskrider sikre PFAS-drikkevandsgrænser.


Denis O'Carroll, den ene forfatter til studiet og professor i ingeniørvirksomhed ved UNSW, kommenterede resultaterne og udtalte: "Mange af vores vandkilder overskrider reguleringsmæssige PFAS-grænser. Mens vi allerede var klar over PFAS' udbredelse i miljøet, blev jeg overrasket over den betydelige del af vandkilder, der overskrider drikkevandsrådgivningstærskler."


"I nogle tilfælde overstiger dette 50 procent," tilføjede O'Carroll.


Studiet involverede gennemgang af PFAS-målinger fra forskellige globale kilder, herunder regeringspublikationer, databaser og peer-reviewed litteratur, og samlede over 45.000 datapunkter over cirka to årtier.


O'Carroll understregede, at selvom spor af PFAS detekteres i kildevand som dæmninger, er de fraværende i noget drikkevand afhængigt af, hvilke behandlingsprocesser der anvendes til at reducere kemisk indhold, herunder PFAS.


"Dog overvåger nogle vandforsyningsvirksomheder, såsom Sydney Water, ikke rutinemæssigt det brede spektrum af PFAS, der potentielt er til stede i drikkevandet," forklarede O'Carroll. "Selvom drikkevandet forbliver for det meste sikkert, er det afgørende at overvåge PFAS-niveauer og sikre dataadgang."


Studiet understregede, at den nuværende PFAS-forurening i globale vandressourcer muligvis overstiger tidligere skøn, delvist tilskrevet begrænset overvågning og regulering af de tusindvis af eksisterende PFAS-forbindelser og højere end forventede PFAS-niveauer i forbrugerprodukter.

O'Carroll fremhævede tilstedeværelsen af en "ukendt mængde" PFAS i miljøet, især i kommercielle produkter som tøj og fødevareemballage, hvilket tyder på en undervurdering af den miljømæssige påvirkning, som PFAS udgør.


Fremadrettet sigter holdet mod at kvantificere PFAS-niveauer fra kommercielle produkter i miljøet, udvikle teknologier til nedbrydning af PFAS i drikkevandssystemer og oprette forudsigelsesmodeller for at spore PFAS-bevægelse i miljøet, med forventet færdiggørelse i 2026.


O'Carroll advarede både producenter og forbrugere om at udvise omtanke ved brug af PFAS-holdige produkter og opfordrede til forsigtig kemisk brug.

"Vi skal bruge disse kemikalier fornuftigt. Deres tilgængelighed retfærdiggør ikke ukontrolleret brug," konkluderede O'Carroll.

21 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page