top of page

Ved du hvor meget PFAS der er i dit drikkevand?

Opdateret: 14. maj


PFAS i det danske grundvand og drikkevand

Danmark er et af Europas hotspots for PFAS forurening af grundvand og fremtidens drikkevand, og de sundhedsmæssige risici forværres måned for måned i takt med nye analyser ser dagens lys.


PFAS er ved at udvikle sig til den største udfordring for sundt drikkevand, nu og i fremtiden i Danmark. Der er fundet langt flere alvorlige PFAS-forureninger i det danske grundvand, end hidtil beskrevet. I de seneste analyser foretaget af regionerne er der fundet 104 steder der ligger mere end 100 gange over grænseværdierne og 22 steder der ligger mere end 1000 gange over grænseværdierne!


PFAS sættes i forbindelse med kræft, fedme, svækket immunsystem, kardiovaskulær dødelighed, reproduktions- og udviklingsproblemer m.m. PFAS kan med den nuværende teknologi der bruges på 95% af de danske vandværker ikke filtreres ud af drikkevandet. I dag benyttes kun sandfiltrering, hvilket har været fint før i tiden, men sandfiltrering har ingen effekt overfor PFAS stoffer.


PFAS vil uden tvivl blive et endnu større problem i fremtiden i takt med mere og mere heraf trænger ned til grundvandet, og løsningen kræver en helt anden effektiv filtreringsteknologi end langt de fleste danske vandværker har til rådighed.


DR.dk kan man selv gå ind og se om ens område er blandt der mest forurenede i den seneste analyse: Kort over PFAS


Læs også mere om PFAS i vores blog: https://www.holmbladvand.com/blog
23 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page